Sikker passord – slik fungerer det

Mange netizens håper bare at det ikke rammer dem. Men hva om? Hvis plutselig ble passordet for Ebay stjålet, som samtidig er nøkkelen til Paypal, ulike nettbutikker, samt Facebook og E-postkontoen? Deretter er det fare for at tredjeparter logger inn og legger ordre på Internett med feil data – men regningene går til deg. Strangers kan også bruke loggene sine til å signere kontrakter, sende meldinger, endre profiler og gjøre mye mer.

Hvordan får tyver passord?

Millioner brukernavn og passord fortsetter å komme i hendene på kriminelle ved å lekke data i store nettbaserte virksomheter. Hasso Plattner Institute (HPI) ved University of Potsdam har lenge regnet med milliarder av berørte brukerkontoer. Passordene og personopplysningene til eierne sirkulerer i lange lister og teoretisk kan bli funnet av alle på nettet.De som berøres av dette, bør snarest endre passordene sine. Hvis din e-postadresse påvirkes, kan du få den sjekket online på HPI.

I tillegg til slike data lekkasjer er et dårlig valgt passord fortsatt det mest brukte sikkerhetsproblemet på Internett. Fordi hackere raskt kan finne ut det ved hjelp av automatiske programmer som tester tusenvis av oppføringer i ordbøker i kombinasjon med nummerkombinasjoner i sekunder.Forskerne fra Universitetet i Potsdam har analysert dataene på mer enn en milliard brukerkontoer som kommer fra datalekkasje og er fritt tilgjengelige på Internett. Resultatet: I Tyskland er passordet “123456” mest populært, etterfulgt av “123456789” og “1234”. Usikkerere enn med slike passord er neppe mulig!

6 regler for gode passord

  1. Et passord skal være minst 10 tegn langt.
  2. Den skal bestå av store og små bokstaver, tall og spesialtegn (for eksempel § &? * !?) og bør ikke være i en ordbok eller være relatert til deg og din familie. Ikke bruk navn, fødselsdato, telefonnummer eller lignende.
  3. Det bør ikke være en enkelt sekvens av tall (12345 …), alfabetisk bokstavsekvens (abcdef …) eller en rekke tilgrensende taster på tastaturet (qwerty …).
  4. Jo mer sensitiv tilgang (for eksempel nettbank), desto mer forsiktighet bør du ta når du velger et sterkt passord.
  5. Ikke velg et passord for alle portaler, men opprett dine egne passord for minst de viktigste og mest brukte tjenestene.
  6. Endre passordene dine regelmessig, spesielt for sensitive kontoer som nettbank. I tillegg bør du være spesielt årvåken hvis nettleverandøren din ber deg om å endre passordet, lekke ut store lekkasjer av data, eller at enheten din har blitt smittet med skadelig programvare.

Hold passordlister hemmelig

Skriv ned passordet på et trygt sted – ikke på et stykke papir på PCen, ikke i lommeboken eller samlet i kalenderen din. På datamaskiner og smarttelefoner må du ikke plassere ubeskyttede filer med passord som fremmede enkelt kan åpne. Ikke send passord via e-post, SMS eller annen lignende metode.Vær forsiktig med å lagre passord i programvaren din, f.eks. Hvis programmene lagrer dataene ukryptert og / eller selve enheten ikke er godt beskyttet, kan andre få tilgang til brukerkontoer med din PC eller smarttelefon.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70