Energidrikk: Helsefare for hyppige drikkere

Nesten 70 prosent av alle ungdommer drikker energidrikker, og en av fire drikker mer enn de tror er sunn. Men også studenter og voksne ty til koffeinholdige brus for å øke ytelsen og konsentrasjonsevnen; Ved fester og kjøring bør de kjøre bort trettheten.

Hva er i Energy Drinks?

De fleste energidrikker smaker kunstig søtt og består vanligvis av følgende ingredienser: Vann, sukker (for eksempel dextrose, glukose, sukrose, fruktose), karbonsyre, koffein, taurin, glukuronolakton, fargestoffer og smaker. Koffeinen gir stimulerende effekt, men dette gjelder bare koffein i moderasjon. Avhengig av produsenten, varierer drikkene med planteekstrakter som mate eller guarana, forskjellige smaker og farger.

Høyt sukkerinnhold

På grunn av deres høye sukkerinnhold inneholder energidrikker en relativt stor mengde kalorier, omtrent like mye som cola drinker eller brus. To bokser av denne drinken (500 milliliter) kan inneholde opptil 70 gram sukker, tilsvarende 24 kuber sukker. Alternativt finnes det sukkerfrie varianter som er søtet med søtningsmidler.

Farer fra energidrikker

En boks på 250 milliliter inneholder 80 milligram koffein, så mye som en kopp kaffe. Det høres ufarlig i begynnelsen, men det blir ofte ikke med en boks. Hvis flere energidrikker er full i rekkefølge, kan bivirkninger oppstå.

Disse inkluderer:

  • nervøsitet
  • søvnløshet
  • kvalme
  • hodepine
  • svette
  • Høyt blodtrykk
  • hjertebank
  • kognitive lidelser
  • hjerterytmeforstyrrelser
  • sirkulatorisk kollaps

Det er en helsefare for barn og ungdom hvis de inntar mer enn 3 milligram koffein per kilo kroppsvekt per dag. Denne mengden når en 13 år gammel gutt som veier omtrent 54 kilo med 0,5 liter (to bokser) Energidrikk. Hos voksne er koffeindoser på opp til 200 milligram (dagsdoser opptil 400 milligram) trygge for helse. Dette tilsvarer 2 til 4 kopper kaffe.
Så langt er det uklart om koffeinets uønskede effekter økes ved kombinasjonen med andre ingredienser som taurin, guarana eller L-arginin.

Farlig kombinasjon med alkohol

Tenåringer og unge voksne drikker ofte energidrikker raskere og i større mengder. Ifølge studier fra Federal Institute for Risk Assessment, drikker spesielt menn i alderen 20-25 år store mengder energidrikker, ofte blandet med alkohol. Hvis energidrikkene er full med alkohol, så vanligvis med vodka. for å redusere den stikkende smaken av alkoholen. I diskotek med lange waking timer, for eksempel, kan opptil 5 liter energidrikker blandet med alkohol bli full i løpet av 24 timer.Lignende resultater er hentet fra en undersøkelse av Den europeiske fødevaresikkerhetsmyndigheten (EFSA). Mer enn 52 000 mennesker – voksne, ungdommer og barn – fra 16 EU-medlemsstater ble intervjuet. Hver tredje voksen i Europa bruker deretter energidrikker, og hver tiende bruker selv fire til fem ganger i uken eller mer. Men de er spesielt populære blant de 10 til 19-åringer. 68 prosent av ungdommene som er undersøkt, drikker energidrikker, hvorav en av ti forbrukes flere ganger i uka. En av to voksne og tenåringer drikker energidrikker sammen med alkohol.Koffeinen “maskerer” effekten av alkoholen. Studier har funnet ut at følelsen av beruselse er betydelig redusert, tretthet og tretthet er ikke riktig oppfattet. Dette fører til en høyere risikotaking. For eksempel har amerikanske studenter som drakk energidrikker blandet med alkohol, forårsaket dobbelt så mange autoulykker.Det har vært flere dødsfall i forbindelse med forbruk av energidrikker, hovedsakelig forbundet med alkohol og intens øvelse som dans. Federal Institute for Risk Assessment (BfR) rapporterer i en uttalelse om evaluering av energidrikker fra tilfeller med hjertearytmier og nyresvikt til døden.Imidlertid er det ikke et direkte årsakssammenheng mellom forbruket av drikken og dødsfallene. Hvis det er en slik tilkobling, må energidrikker klassifiseres som ikke-trygg mat og salg generelt forbudt. Advarsler for kombinasjonen med alkohol eller sport er ikke obligatoriske.

 

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70